kop

VLIEGVISSEN IN SPANJE Vliegvisstekken en visvergunningen

Voorlopig nog geen aanklikbare kaartje voor Spanje. Zie hieronder voor links op het web met nog meer detail en info.
Meer info voor de vliegvisser: vergunningen, stekbeschrijvingen, visverenigingen en nog veel meer! Onderstaande sites geven enorm veel informatie!

Handige links met meer info

Indien iemand nadere informatie heeft over Spanje, graag een mail aan: Info Vliegvissen in Spanje

vliegje vergunningen   informatie  waar


Visacte   Iedere provincie heeft zijn eigen visacte internet;
in Spanje zelf via de betaalautomaat, maar dit is niet mogelijk voor een buitenlander
  Vergunning   Naast de visacte heb je voor elk stukje rivier een aparte vergunning nodig.
In 2009 was een dagvergunning nog te krijgen in winkels en cafe's. Hier waren mappen met plattengronden erin en de rivieren en meren waren ingekleurd. Je hoefde het gebied maar aan te wijzen en er werd een bon ingevuld met je paspoortnr. en je nummer van je algehele vergunning en klaar was je. Heden moet je een telefoonnummer draaien en krijg je een spaans/catalaans iemand aan de telefoon die enkel deze taal spreekt. Hiervoor heb je echt een Spaans sprekende Hollander of bij een receptie van een camping/hotel waar je dit kan regelen. (het nummer weet ik niet meer zeker maar het is zoiets van 1200).
internet - OF telefonisch
  Info over vergunningen in Asturië, Noordwest Spanje
Info van Camping Fontebona
De beheerder van die camping kan je verder helpen met vergunningen, als je daar kampeert natuurlijk!
Info volgt ook nog op deze site
  In Asturias kun je de visvergunning voor zoetwater krijgen bij de consejeria de caza y pesca, in het oosten van de regio Asturië is dat in Arriondas. Een seizoen, ongeveer van pasen tot midden september kost ongeveer 16 euro (prijspeil 2013). Het krijgen van de vergunnning gaat verder heel gladjes. alleen paspoort oid en geld mee.
Daarmee mag je vissen in alle Zonas Libres; niet alle "zonas libres" zijn hetzelfde. Soms mag je wel forel maar geen zalm vangen. Soms zijn er no-kill zonas.
Zie kaartje fontebona:
Zona libre, Zona libre de pesca sin muerte(no-kill), Coto salmonero (zalm), Coto truchero (forel)
Er zijn veel gedeeltes van de rivieren beschermd of beperkt.
De "cotos" zijn panden waar je alleen mag vissen als je ingeloot bent (een jaar van tevoren inschrijven). Meestal hebben ze ook een kaartje erbij met wat maar mag.
Sowieso zijn de vistijden en -dagen (nooit op donderdag tenzij dat een feestdag is! logisch!) ingewikkeld en zijn er verschillende seizoenen voor verschillende rivieren. Je mag niet heel vroeg beginnen met vissen, meestal zo rond 7 uur maar ook die tijden veschillen in het seizoen en zijn afhankelijk van plaats en tijd.
Actuele info volgt op de website van de camping. De camping heeft ook kaarten met daarop de rivieren en de zonas libres enz.

Je hebt ook een (aparte) vergunning nodig voor zee/strandvissen. Voor de zeevisvergunning moet je in Villaviciosa zijn en dan is het 16 euro voor 5 seizoenen (prijspeil 2013).
 
  Info over verguningen in Baskenland en Cantabrië   Vergelijkbaar met Asturië.  

vliegje rivier/meer stek vissen   vergunning opmerkingen  
+++ Deva beroemde rivier zalm, zeeforel, harder   o.a.in Arriondas, zie hierboven dit is de grensrivier Asturië en Baskenland ss
+ + Picos de Europa veel riviertjes forel   zie hierboven in Cantabrië  

vliegje


vliegje websites voor Spanje    informatie  waar
nederlandse vlag Camping Fontebona + + kleine camping vlakbij la Marea in Asturië, Noordwest Spanje, waar je o.a. kan vissen op zalm en forel; kampeergasten worden met de aanvraag geholpen!
aparte vliegvis-pagina, met kaartje waar je wel of niet mag vissen en PDF met extra info (in het spaans)
Je vist hier voornamelijk op zalm, beekforel en rea ( teruggekeerde zeeforel?). regenboogforel komt ook voor (geen minimum maat). Aan de kust en de riviermondingen (mn Deva) ook op harder
Asturias/Picos de Europa is een gebied met veel snelstromende zalm en forelrivieren (Nalon, Sella, Pilona, Deva, etc)
zalmrivier La Marea is 1 km van de camping
MediAgricultura/PermisPesca alle vergunningen in Catalonië op een rijtje Catalonië
Wild Trout FF in SPAIN +++ een aantal streken wordt kort besproken, beste visperiodes Spanje
Fy fishing in Europe, Spain: Pyrenees + + bespreking vissen, vliegen, algemene info rivieren, geen stekkeninfo, arrangementen Pyreneeën, Aragon
nederlandse vlag Spanje vakantieland + + algemene en bijzondere vis wetenswaardigheden voor Spanje Spanje
vlag engeland Gourmetfly + + commerciële site van Gourmetfly, veel info en foto's; gidsen met lekker eten Catalonië, Aragon, Navarra, Rioja, Cantabrië, Asturië